Aanschuiftafel Bunga lili
Oosters eten voor het goede doel!
WelkomEven kennismakenVerslag Indonesie reis 2010Waarom Bunga liliFoto'sInteressante linksGastenboekContactRoutebeschrijving
Even kennismaken

Ik ben Sonja van der Lely-Koene en ik ben de kok van Bunga lili. Op 10 juli 1954 kwam ik in het Cikini ziekenhuis in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, ter wereld. Ik woonde daar met mijn ouders en mijn 3 jaar oudere broer. Mijn ouders krabbelden weer op na de vreselijke kampperiode van mijn vader en de beangstigende bersiaptijd. Indonesië werd onafhankelijk en mijn ouders stonden voor de keuze....in Indonesië blijven of vertrekken. Op mijn 3e vertrok ons hele gezin noodgedwongen met het passagiersschip "de Oranje" naar Nederland. Na een opvangperiode in een contractpension in Bilthoven bouwden mijn ouders een toekomst op in een nieuw land. En weer brak er een zware periode aan.

Mijn liefde voor Indisch eten is mij met de paplepel ingegeven. Mijn beide oma's waren sublieme koks met hun eigen specialiteiten. Zo was één van mijn oma's gespecialiseerd in het bakken van spekkoek, kaasstengels, risolles etc. Op familiebijeenkomsten werden de overheerlijke specialiteiten van de verschillende tantes en de oma's uitgewisseld, keurig verpakt in aluminiumfolie met daar omheen een dichtgeknoopt plastic zakje. De Indo's onder de lezers herkennen dit beeld zeker.

De Indonesische gerechten die ik kook zijn veelal familierecepten van mijn moeder en oma's. Sommige recepten komen uit mijn oma's kookschriftje uit 1944. Naast de familierecepten maak ik de traditionele gerechten als gado gado, babi ketjap, saté, rendang en nasi goreng. 

Ik ben getrouwd met Boelo en samen hebben wij 6 kinderen en 6 kleinkinderen, 1 kleinzoon en 5 kleindochters. Ik ben dus gewend om voor een grote groep te koken.